MOUNTAINSIDE BIBLE CHURCH

Schroon Lake, New York

Project Highlights

  • Conceptual scheme conceived as a Master Plan
  • Adirondack design with energy efficient measures


mountainside church exterior

Due to the expanding growth that the church has experienced, there is a strong need for a larger gathering "Auditorium" space as well as a larger reception "Foyer" The garage building is to be completely renovated as the auditorium space. The main auditorium space depicted is large enough to handle up to 350- 400 people. It is intentionally shown with high transom windows for minimal light, but is not intended for a lot of natural daylight. The entry is to be highlighted by the "entry tower." In addition, due to the need for covered protection and the aesthetic desire to diminish the size of the large building, a walkway has been added which is to wrap the entire entry facade and help tie the two new buildings together. The entry gables are added for practicality both to help with the amount of snow and ice off the main roofline and also to provide additional drop off locations for the elderly population.

The main foyer is designed to have lots of natural light due to the proposed skylights and windows both orientated to the south and west. The southern exposure also lends itself the possibility of incorporating solar voltaic panels for energy efficiency.

The overall aesthetic qualities of the proposed scheme are still conceptual at this point, but are proposed to have natural materials and colors. The idea is to blend into the Adirondack style with the use of exposed wood timbers, a stone base and a dark green metal roof.

mountainside church exterior
mountainside church drawing
Contact Us